dimarts, 27 de desembre del 2011

Presentació del projecte

El grup Mestres per la llengua s’ha decantat per un tema que queda integrat dins d’un dels dos focus generals proposats en l’assignatura, en concret aquest: “Criteris i arguments que poden definir una literatura no lligada a la llengua, sinó a un espai polític i geogràfic”. Una vegada escollit el focus vam pensar en quin podria ser el tema, tenint en compte les nostres inquietuds i motivacions de grup. Prompte vam començar a fer propostes i, ràpidament, vam tronar el que seria el nostre punt de partida, el tema que emmarcaria el nostre projecte literari: “Els Països Catalans com a marc geogràfic i polític d’una literatura diferenciada amb un tret principal, la llengua”. No obstant, quan vam començar a desenvolupar el projecte i a construir la nostra wiki, vam decidir tots, conjuntament, simplificar aquest títol per donar-li força a eixes 4 paraules que han sigut el nostre referent clau. Aquest seria el títol definitiu: “Països Catalans: literatura i llengua”.
I quin va ser el motiu de selecció del tema? Per què ens vam decantar per aquest? Molt senzill. Prompte ens vam assabentar que tots compartíem interessos polítics, literaris i culturals i vam decidir contextualitzar aquests interessos, partint d’una època en concret, una època amb molta repressió i, al mateix temps, l’inici del renàixer literari i cultural: la dictadura franquista fins l’actualitat.

A més, la diversitat geogràfica de tots nosaltres (Catalunya, Illes Balears i País Valencià), ha sigut una peculiaritat interessant a l’hora de construir aquest projecte, ja que tots hem aportat la nostra visió geogràfica sobre el tema.
Abans d’encetar aquest projecte, el grup es va plantejar un seguit d’objectius. Aquests són: situar la literatura catalana dins d’un període històric delimitat: anterior, durant i posterior al franquisme; reflexionar sobre tot aquest període, així com també sobre la situació de la literatura catalana en l'actualitat; ressenyar diferents autors rellevants de la literatura catalana dins el marc històric d’aquest projecte i assolir un bon grau de cohesió de grup, de domini de les eines virtuals i, en definitiva, ser capaços de realitzar un projecte en aquest entorn, satisfactòriament.
En aquest treball apreciareu un recull històric dels moments que ha travessat la literatura catalana, amb la dificultat que això comporta quan aquest s’ha de sintetitzar a només quatre mil paraules. Amb el treball conjunt i la bibliografia escollida el resultat final del projecte ha satisfet molt als quatre membres del grup.
Des dels inicis, amb Ramon Llull com autor de referència, a autors actuals de la dimensió de Salvador Espriu o Quim Monzó, passant per èpoques dures com el franquisme on la llengua catalana va ser perseguida i molts van haver d’exiliar-se per continuar la seva obra. Amb aquesta lluita per no perdre les nostres arrels, a poc a poc, vam anar recuperant el prestigi, amb autors com Miquel Martí i Pol, que durant el període posterior a la dictadura, en plena instauració de la democràcia i molts dubtes sobre les llibertats socials, van reivindicar la literatura del conjunt dels Països Catalans.
Amb els objectius aconseguits, havent reviscut una època fosca però de molt d'interès i amb molta trascendència per a la literatura posterior, de la qual hem après coses noves i gaudit treballant-la, us presentem aquest treball.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada