dimarts, 27 de desembre del 2011

Presentació del projecte

El grup Mestres per la llengua s’ha decantat per un tema que queda integrat dins d’un dels dos focus generals proposats en l’assignatura, en concret aquest: “Criteris i arguments que poden definir una literatura no lligada a la llengua, sinó a un espai polític i geogràfic”. Una vegada escollit el focus vam pensar en quin podria ser el tema, tenint en compte les nostres inquietuds i motivacions de grup. Prompte vam començar a fer propostes i, ràpidament, vam tronar el que seria el nostre punt de partida, el tema que emmarcaria el nostre projecte literari: “Els Països Catalans com a marc geogràfic i polític d’una literatura diferenciada amb un tret principal, la llengua”. No obstant, quan vam començar a desenvolupar el projecte i a construir la nostra wiki, vam decidir tots, conjuntament, simplificar aquest títol per donar-li força a eixes 4 paraules que han sigut el nostre referent clau. Aquest seria el títol definitiu: “Països Catalans: literatura i llengua”.
I quin va ser el motiu de selecció del tema? Per què ens vam decantar per aquest? Molt senzill. Prompte ens vam assabentar que tots compartíem interessos polítics, literaris i culturals i vam decidir contextualitzar aquests interessos, partint d’una època en concret, una època amb molta repressió i, al mateix temps, l’inici del renàixer literari i cultural: la dictadura franquista fins l’actualitat.

divendres, 9 de desembre del 2011

Propostes de millora

L’equip de “Mestres per la llengua” a mesura que avancem amb el projecte es mostra com un grup molt compensat i organitzat, que sap treballar en equip i s’entén a la perfecció. La bona predisposició de tothom, diària, facilita la feina a l’hora de treballar en un entorn virtual. Per conseqüent, com és natural, sempre hi ha coses a millorar, ja que la perfecció és molt difícil d’aconseguir, i aquest és el nostre repte.

Com vam exposar a la PAC anterior, l’aspecte que més se’ns resisteix, tot i els progressos, és la iniciativa a l’hora de començar una tasca, requisit important per tal d’evitar que la feina se’ns acumule cara al final. Nosaltres seguim la planificació establerta, però, possiblement, una miqueta més relaxats. Quan s’aproxima la setmana clau, aleshores és quan despertem, sobtadament, i ens organitzem tot l’equip. A partir d’aquest moment, ja funcionem molt bé, però, prèviament, ens hem relaxat en donar eixe primer pas.  Amb aquesta millora guanyaríem temps per tal de perfeccionar la feina final.

També una nova proposta de millora que ens ajudaria al òptim funcionament de l’equip seria , que un membre, per exemple el coordinador o no necessariament aquest, fera un recull d’aquelles tasques pendents de les quals ens informa el consultor  al tauler  diàriament,  per tal de tindre-les més presents dins del nostre debat i evitar, així, que puguem passar alguna per alt.  Aquesta manera de tindre certa informació més present i rebre-la per duplicat  faria que millorarem la gestió i organització de les tasques guanyant, així, en rapidesa i immediatesa a l'hora de dur-les avant. Pense, que aquest objectiu seria important posar-lo en pràctica cara l’última PAC.  

dijous, 8 de desembre del 2011

Cerca d'informació

El procés de recerca d'informació és una part molt important de tot treball. Com en el nostre cas som un equip, el nostre sistema per cercar informació és el següent: una vegada sabem el tema o temes sobre els quals hem de fer la nostra cerca, fixam els objectius que han d'assolir les nostres cerques, d'aquesta manera totes les fonts que proposem per ajudar a elaborar el nostre treball tendran mínimament una certa informació que s'escaigui amb els objectius que volem assolir.

Una vegada trobem informació útil per a la nostra tasca, la compartim a l'àrea de fitxers de manera que tots poguem tenir a mà la informació trobada per cadascú de nosaltres. Així, la documentació per al nostre treball serà més rica. 

I el darrer pas és: seleccionar la informació que ens sigui més útil d'entre tota la que hem aportat a l'àrea de fitxers i sintetitzar-la en un text el·laborat per un, diversos o tots els membres del grup.
Aquest és el procés habitual que els Mestres per la llengua fem servir per dur a terme la recerca informativa.

Tecnologia digital


En aquest àmbit, el grup ha millorat molt, i es nota una maduració molt important respecte de l'inici del projecte. En aquests moments, tots controlem sense problemes l'espai de grup de la UOC, on l'espai de debat ja exerceix com a espai d'interacció ordenat, precís i útil. Així mateix, tots som capaços d'emprar l'àrea de fitxers sense problemes, i l'hem anat organitzant de forma útil i coherent. Pel que fa al blog, tots els membres del grup ja sabem controlar-ne les característiques més elementals, fer entrades i tot el que comporta aquest projecte sense pràcticament dubtes i amb facilitat.

La gran novetat d'aquesta fase de treball ha estat la wiki, una eina amb la qual hem hagut d'habituar-nos a un entorn nou que cap dels quatre integrants del grup coneixia. Mai cap havíem treballat amb una wiki, ni n'haviem confeccionat cap. Per tant, aquí rau la dificultat més gran a nivell de tecnologia digital. De totes maneres, llegint les indicacions i sobretot, explorant i descobrint les opcions d'aquest recurs, hem anat aprenent com treure'n partit i com anar-lo adequant a les nostres necessitats i als nostres objectius. A hores d'ara la nostra wiki ha pres forma, conté la informació que pertoca i cada cop està en una fase més avançada. Entre tots hem aconseguit donar-li l'aspecte que volíem i anar-hi afegint allò que ha convingut a cada moment, aportant-hi cadascú coses pel bé del treball conjunt.

En conclusió, podem afirmar que hi hagut un procés d'aprenentatge i de maduració per part de tots els membres, i del grup com a conjunt, en l'àmbit de la tecnologia digital, i hem estat capaços d'anar afrontant, superant i aprofitant totes les novetats i dificultats que ens hem trobat en el transcurs del treball virtual en grup fins el moment actual.

dimarts, 6 de desembre del 2011

Actitud digital cívica

Estem a la PAC número 3, i el grup segueix amb la seva dinàmica positiva en aquest àmbit. En un treball com el de la UOC, totalment virtual, cal no perdre mai la consciència de tot allò que comporta treballar en aquesta mena d'ambient.

Sobre la seguretat, malgrat que és fàcil tenir tot això clar en un principi, però llavors anar perdent aquesta responsabilitat amb el pas dels dies, el nostre grup té clar que hem de ser constants i no oblidar mai que la seguretat és l'aspecte fonamental en el treball a la xarxa. A més d'això, seguim amb una bona gestió de la informació a nivell intern del grup, en la comunicació entre nosaltres, procurant organitzar-nos i comunicar-nos de manera correcta.

Com que aquesta entrada queda emmarcada en la fase de redacció del projecte virtual, l'aspecte de l'actitud digital cívica que cal tenir més en compte és el respecte a l'autoria de les fonts. A Internet és fàcil caure en el parany de no respectar els autors de les fonts que es puguin trobar, copiant directament la informació de les pàgines web o d'articles. Si bé copiar directament un llibre tothom té clar que és un plagi, a la xarxa aquest concepte potser encara no està prou estès, i ens trobem tot sovint amb fragments, frases o paràgrafs copiats i enganxats (a més, és molt fàcil fer-ho, no cal ni escriure, sinó utilitzar les opcions de copiar i enganxar en un moment). En aquest sentit, és important tenir clar que en el moment de redacció del projecte hem de fer esment de la procedència de qualsevol cita utilitzada, ja que, de no fer-ho, estaríem plagiant l'autor. També és important repassar bé el treball fet per un mateix i pels companys, per tal de localitzar si hi ha hagut cap membre que s'hagi despistat en aquest sentit en algun moment del redactat.

dilluns, 5 de desembre del 2011

Planificació i gestió del treball


La planificació és un apartat molt important en tots els treballs grupals, però més encara si, com nosaltres, els membres del grup es troben a tants kilòmetres de distància. No ens coneixem i no tenim contacte personal, però som capaços de dur a terme una tasca conjunta i fins al moment podem dir que ens en sortim prou bé. Això no seria possible sense una bona gestió del treball

Per a la realització de cada Pac, el nostre grup du a terme un  procés de debat a l'espai de grup en el què discutim tots els aspectes del nostre treball, feim propostes per millorar la nostra activitat, aportam idees, etc. Evidentment, cada procés que duim a terme grupalment abarca un període de temps que hem acordat prèviament, ho feim d'aquesta manera per gestionar millor el temps desde l'inici de la Pac i tenir un temps equilibrat per realitzar cada tasca.

De la primera Pac fins a l'actual hem pogut apreciar una certa evolució, ja que inicialment ens vam trobar amb alguns petits problemes amb la gestió del temps ( vam haver d'allargar algunes dates de finalització de tasques ). Ara ens trobem que aquestes modificacions ja no són necessàries pel fet que feim una planificació realista i intentam realitzar la feina en el període temporal acordat.

A continuació vos adjunt la planificació que de la primera activitat de la Pac 3 perquè veieu una mica com funcionem.

La veritat és que el factor més important per la realització de cadascuna de les tasques és la implicació de cada membre del grup i l'esforç que feim per fer propostes i ajustar-nos a les planificacions ( que de vegades és complicat perquè cadascú té altres temes personals pendents, contratemps, imprevistos, etc ). Sense l'esforç i la voluntat de cadascun dels Mestres per la llengua el nostre treball no seria el que és.

diumenge, 4 de desembre del 2011

Comunicació a la xarxa



Una bona comunicació esdevé un fet imprescindible per elaborar un treball en entorns virtuals. En el grup dels mestres tenim la sort que la comunicació a la xarxa és fluïda i, dia a dia va millorant.
Ja fa dos mesos que vam iniciar el nostre projecte, i encara que tots els principis són complicats, el nostre entorn (fòrum del grup de treball) de comunicació ha funcionat, i això que treballar a distància requereix molta organització. Ja immersos en la PAC 3 amb l’escrit de l’esborrany del nostre treball, la molta feina que això suposa provoca que estem més atents i utilitzem més l’entorn per poder pactar i ordenar tota la feina a fer.
Destacar que la connexió i el contacte amb tots els membres del grup és diari, i això sempre facilita la feina, a part, si hi ha algun contratemps o algú té un imprevist el comunica a temps i així la resta del grup es pot reorganitzar. A part, sempre que hi ha algun dubte es comunica i entre tots el resolem. Amb el fòrum del nostre grup de treball ha set suficient per anar fent el seguiment del projecte, però si ha sorgit un contratemps d’última hora i s’ha necessitat contactar més directament, s’han utilitzat altres mecanismes com utilització del xat del mòbil, i així s’ha pogut resoldre el problema mésràpidament.

La comunicació dels quatre membres del grup facilita la organització de les tasques, i això ha de continuar sent així fins el final, demostrant que com a conjunt funcionem a la perfeccció. Hem de seguir així!
Salut equip!
Aniol Masó Vallmajó

Treball en equip

El mesos van passant i conforme anem avançant el projecte, cada vegada estem més familiaritzats amb aquesta nova manera de treballar, una nova forma d’aprendre en companyia. Ja no són sols continguts conceptuals concrets els que aprenem, sinó que jo em quede amb totes aquelles habilitats i competències que anem assolint gràcies a la interacció entre els memebres de l’equip i les ganes que experimentem tots de continuar en aquesta línia de treball tan efectiva. Som un grup que ens entenem, ens respectem i que ens ho creiem, i sempre prima la iniciativa de treball perquè esdevinga un procés ràpid i fluid, tret important i característic per a l’èxit del grup.


Com a equip que som, totes les tasques s’organitzen pensant en aquest per garantir un treball de tots, però no mitjançant blocs individuals, independents i rígids, sinó flexibles i sempre amb un alt grau de col·laboració per part de tots. Cal destacar, com molt bé vam exposar anteriorment, el compromís i la constància del treball diari, sent tots responsables amb les tasques que hem d’anar desenvolupant. Tots tenim veu i vot per tal d’aportar, en tot moment, decisions pel bé de l’equip i, així, fomentar, al mateix temps, la participació del conjunt.


Pel que fa a la figura de coordinador dins d'aquest grup, cal dir que jo no en parlaria d’un coordinador en concret, sinó de 4 coordinadors que ens preocupem i ens interessem per què el nostre treball vaja progressant sense necessitat d'estancar-se. Tot això esmentat fins ara ha generat una actitud positiva i motivació per part d’aquest grup, Mestres per la Llengua, que cada vegada es veu més relaxat i confiat, al mateix temps que gaudeix d'un clima positiu dins d'aquest xicotet però gran equip de treball. Ànims!

Iris Gómez García