diumenge, 13 de novembre del 2011

Actitud cívica

L'ordinador s'ha convertit en la nostra universitat virtual. Això implica que amb aquesta eina treballem i manipulem informació digital de tot tipus i, al mateix temps, interactuem i convivim amb usuaris del nostre entorn digital i, més concretament, amb el nostre consultor, tutor i companys de grup.
  
Parlant del concepte seguretat, cal tindre en compte que al ser la nostra única ferramenta de treball, amb ella es pot arribar a emmagatzemar un gran nombre de treballs enllestits o en procés d'elaboració, temaris importants o converses rellevants i que, per tant, necessitem protegir-los per evitar la pèrdua ipso facto i la no possible recuperació. Per això, és imprescindible que nosaltres, com a usuaris internautes i com a membres d'un grup de treball, tinguem protegit el nostre ordinador amb un bon antivirus per detectar i, posteriorment, neutralitzar qualsevol programa que puga contaminar o fer malbé els fitxers que tinguem emmagatzemats. A banda de tindre un bon antivirus, és fonamental crear copies de seguretat de carpetes i documents per poder tindre-les en diversos dispositius i, així, recuperar la informació en algun moment donat.

Per altra banda, està la seguretat en xarxa i la localització d'informació. Nosaltres com a usuaris que som, estem exposats a aquests riscos i, per tant, em de procurar saber moure'ns per la xarxa i, com no, nosaltres com a grup de treball que som, em aprés a com cercar informació de manera eficient, seguint un seguit de pautes que ens han ajudat molt durant el procés de cerca. Primer definírem que era el que volíem buscar. Tot seguit, ens informarem de les eines disponibles a la xarxa per a la recerca de documents especialitzats que ens portaren a les dades desitjades. Finalment, mitjançant la ferramenta Zotero, guardarem, seleccionarem i ordenarem totes les referències d'interès per a la posterior documentació i elaboració del projecte.

Pel que fa a l'autoria de les fonts, és important que quan fem ús d'informació que no és nostra, com per exemple, la cercada anteriorment; siguem transparents, facilitant sempre la seua referència o procedència. Això vol dir que hem d'adoptar uns hàbits clars de citació d'aquelles fonts que utilitzem.  

El meu grup i jo, estem utilitzant eines per a una comunicació sostenible i una d'elles és aquesta, el bloc com a ferramenta de treball. Com molt bé s'exposa al document Actitud cívica, els blocs, com la missatgeria instantània i les xarxes socials, ens converteixen en membres de comunitats en les quals ens convé actuar amb actituds digitals bàsiques de respecte i conducta cívica. 

I finalment, com a cloenda, dir que el nostre grup, Mestres per la Llengua, té molt clar què és actitud cívica i, a més, sabem molt bé com posar-la en pràctica per crear un bon clima virtual alhora de treballar. Com no, és un aspecte positiu i rellevant que ens  caracteritza com a grup i ens fa crèixer i ens enriqueix. Dues paraules... Felicitats Mestres!

Iris Gómez García

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada