dilluns, 14 de novembre del 2011

Propostes de millora

Aquesta és la primera entrada on, després de finalitzar una PAC (la número dos en aquest cas), es proposen aspectes a millorar. Primer de tot, cal dir que, generalment, tot el grup està satisfet amb el treball realitzat. Hi ha hagut bona comunicació, respecte, responsabilitat, generositat, feina ben feta... i per tant podem felicitar-nos pel bon funcionament d'aquest grup. Cadascun dels membres participa com pot i cada vegada que algun component ha necessitat ajuda un parell de mans s’han estès cap a aquesta persona.

Hem sabut organitzar-nos molt bé i hem finalitzat la PAC dins el marge temporal acordat. No obstant això, hi ha algunes coses que es poden millorar per tal que, de retruc, millori el funcionament del grup, de la feina a realitzar i del projecte en general.

El primer aspecte a millorar és que normalment ens costa iniciar les tasques i distribuir-nos la feina. Costa que aparegui aquesta iniciativa per iniciar les tasques, donar-nos feina els uns als altres, prendre directament responsabilitats. Segurament perquè encara no estem acostumats a l'ambient virtual, als companys de grup, etc. Per tant, cal no dubtar a l'hora de començar a fer una feina i prendre la iniciativa, sense por i amb decisió.

En segon lloc, la gestió del temps i el compliment de la planificació. Com ja s'ha dit en una altra entrada, la planificació ha de ser flexible, però també és veritat que hem fallat una mica en aquest aspecte. Ens ha faltat gestionar i planificar una mica millor el temps, ja que ens ha quedat força feina pels últims dies i hem hagut de tornar a planificar el temps perquè anàvem una mica endarrerits. Per tal de millorar això, hauríem d'intentar no començar relaxats la següent PAC, procurar ser àgils i gestionar bé el temps total del que disposem.

Hem demostrat que podem treballar bé individualment, en equip, que som capaços de fer la feina en un temps raonable i prenent responsabilitats, així que si ens posem a treballar com sabem fer-ho no hem de tenir cap problema per fer tota la feina sense presses i sense contratemps.

diumenge, 13 de novembre del 2011

Tecnologia digital

Som un grup que començarem de 0 i, com molt bé poguérem veure al vídeo que ens envià per correu electrònic Jordi de nom "volar como gansos", tots aprenguérem a enlairar-nos com a grup, a donar i a rebre ajuda en tot moment, a intentar sempre tindre el mateix ritme de treball constant i, molt important, a motivar-nos constantment i conjuntament, sempre, després de cada aportació. Els nostres avenços, sempre després de cada activitat, han fet que, sense gaire esforç, cada PAC anara sent superada amb satisfacció i amb molt d'aprenentatge acumulat. No ha sigut un aprenentatge basat en la teoria, sinó tot pràctica i amb una interacció plena i constant amb els companys del grup.

Pel que fa a la metodologia que ha seguit l'equip, aquesta ha contribuït a augmentar, no solament el coneixement conceptual dels continguts plantejats en l'assignatura, sinó també, les habilitats adquirides de treball en equip en un entorn virtual, al qual no
estàvem gaire acostumats. Sincerament, parlant de les dificultats que hem pogut tindre o experimentar, cal dir que aquestes han sigut insignificants, ja que amb el suport de tots i la col·laboració per part de tots els membres del grup, els dubtes que florien anaven desapareixent molt ràpidament. La creació del bloc, la distribució d'entrades i l'etiquetatge i les cerques a Zotero, entre altres, al principi, esdevenia tot molt abstracte. Però, conforme anaven passant els dies i el grup anava treballant, totes les activitats de la PAC en qüestió, començaven a tindre forma. A hores d'ara, estem endinsant-nos al món de les Wikis i, de igual manera que al  bloc, estem un poc desconcertats, però sé que una vegada comencem tots a experimentar amb aquesta nova ferramenta de comunicació, el camí sempre és més fàcil amb ajuda conjunta.

Actitud cívica

L'ordinador s'ha convertit en la nostra universitat virtual. Això implica que amb aquesta eina treballem i manipulem informació digital de tot tipus i, al mateix temps, interactuem i convivim amb usuaris del nostre entorn digital i, més concretament, amb el nostre consultor, tutor i companys de grup.
  
Parlant del concepte seguretat, cal tindre en compte que al ser la nostra única ferramenta de treball, amb ella es pot arribar a emmagatzemar un gran nombre de treballs enllestits o en procés d'elaboració, temaris importants o converses rellevants i que, per tant, necessitem protegir-los per evitar la pèrdua ipso facto i la no possible recuperació. Per això, és imprescindible que nosaltres, com a usuaris internautes i com a membres d'un grup de treball, tinguem protegit el nostre ordinador amb un bon antivirus per detectar i, posteriorment, neutralitzar qualsevol programa que puga contaminar o fer malbé els fitxers que tinguem emmagatzemats. A banda de tindre un bon antivirus, és fonamental crear copies de seguretat de carpetes i documents per poder tindre-les en diversos dispositius i, així, recuperar la informació en algun moment donat.

Per altra banda, està la seguretat en xarxa i la localització d'informació. Nosaltres com a usuaris que som, estem exposats a aquests riscos i, per tant, em de procurar saber moure'ns per la xarxa i, com no, nosaltres com a grup de treball que som, em aprés a com cercar informació de manera eficient, seguint un seguit de pautes que ens han ajudat molt durant el procés de cerca. Primer definírem que era el que volíem buscar. Tot seguit, ens informarem de les eines disponibles a la xarxa per a la recerca de documents especialitzats que ens portaren a les dades desitjades. Finalment, mitjançant la ferramenta Zotero, guardarem, seleccionarem i ordenarem totes les referències d'interès per a la posterior documentació i elaboració del projecte.

Pel que fa a l'autoria de les fonts, és important que quan fem ús d'informació que no és nostra, com per exemple, la cercada anteriorment; siguem transparents, facilitant sempre la seua referència o procedència. Això vol dir que hem d'adoptar uns hàbits clars de citació d'aquelles fonts que utilitzem.  

El meu grup i jo, estem utilitzant eines per a una comunicació sostenible i una d'elles és aquesta, el bloc com a ferramenta de treball. Com molt bé s'exposa al document Actitud cívica, els blocs, com la missatgeria instantània i les xarxes socials, ens converteixen en membres de comunitats en les quals ens convé actuar amb actituds digitals bàsiques de respecte i conducta cívica. 

I finalment, com a cloenda, dir que el nostre grup, Mestres per la Llengua, té molt clar què és actitud cívica i, a més, sabem molt bé com posar-la en pràctica per crear un bon clima virtual alhora de treballar. Com no, és un aspecte positiu i rellevant que ens  caracteritza com a grup i ens fa crèixer i ens enriqueix. Dues paraules... Felicitats Mestres!

Iris Gómez García

dissabte, 12 de novembre del 2011

Planificació i gestió del projecte

Abans de posar-nos mans a la feina amb la PAC número 2, vam fer una planificació general de tot el projecte en el marc de la PAC número 1 per tal de tenir clara la temporització de les diferents tasques i els objectius que havíem d'assolir amb cadascuna d'elles. Aquesta planificació ha estat el punt de referència durant el transcurs d'aquest tram del projecte, malgrat que, com ja sabem, tot allò que es prepara ha de ser sempre flexible i estar preparat per sofrir canvis, ja siguin més grans o més petits. Aquest cas no ha estat una excepció.

El més important, evidentment, és que la feina s'acabi per la data final establerta, i això s'ha aconseguit. Un cop dit això, sí que és veritat que hem anat més lents del previst amb la part d'establir uns criteris de cerca, realitzar les cerques i fer-ne una selecció. La planificació inicial establia un temps per a fer les primeres entrades al bloc que podria haver estat més curt si haguéssim sabut que les cerques ens portarien més dies dels previstos. Ara bé, la solució va ser, un cop vist que ens quedava bastanta feina i menys dies dels que havíem esperat prèviament, gestionar allò que teníem: entre uns i altres vam valorar el temps que ens quedava i les tasques pendents en diversos moments per així, a partir de la planificació inicial, establir-ne una de nova que ens permetés, com així ha estat, dur a terme tot allò que era imprescindible de fer.

Com a conclusió, podem dir que hem complert amb les línies generals de la planificació (tasques a fer, objectius, data límit), però que hem hagut de readaptar la temporització més concreta i les dates intermitges segons com ha anat la feina del dia a dia. Podem estar satisfets, ja que com he comentat més amunt, les planificacions han de ser flexibles i els membres del grup han de ser capaços de redissenyar-les segons la situació concreta per tal d'assolir els objectius i realitzar les tasques. El nostre grup ha aconseguit adaptar-se a cada situació i reaccionar amb agilitat per gestionar i planificar el temps i la feina pendent.

Informació

Després d’uns primers dies d’organització de les tasques i presa de decisions, on entre altres es va acordar tema, el nostre projecte està començant agafar forma, i ens trobem en una de les etapes més importants per a la seva posterior elaboració.

S’han posat en marxa totes les eines necessàries per treure’n els millors fruits. La creació del bloc (que ja comença a tenir molta vida) i del lloc específic per administrar i gestionar les nostres cerques al gestor bibliogràfic “zotero”, debatre i escollir la recerca en relació el tema, i per finalitzar pactar l’índex del nostre treball per posteriorment començar a estructurar la “wiki” del grup. Tot, per plasmar el que serà el nostre projecte, en un món on les noves tecnologies ens permeten treballar en grup a distància i exposar-ho al públic.

Cal afegir, la gran tasca que cada membre del grup ha fet per trobar aquella informació que serà necessària. Ha set difícil buscar durant hores la recerca personal, i encara més complicat escollir dotze cerques, ja que n’hi havia moltes i de molta qualitat, i després de debatre i votar creiem tenir les adients per començar escriure el treball. L’equip ha actuat com a tal, i pot estar content de com està anant tot el procés.

Aniol Masó Vallmajó

divendres, 11 de novembre del 2011

Comunicació a la xarxa:

La comunicació és un element molt important per fer un treball grupal, sobretot si parlem  d'una activitat en la qual tots els participants treballen a distància com és el nostre cas.

Tots els membres del grup utilitzem l'espai de grup per comunicar a la resta de membres les nostres propostes,  prendre decisions sobre cadascun dels treballs, plantejar dubtes que ens puguin sortir de les activitats proposades pel professor de l'assignatura, resoldre els dubtes dels altres companys, etc.

Ens conectam a diari. Si es dóna el cas que algun membre del grup no pot conectar-se tan sovint com és habitual ho feim saber a la resta del grup perquè quedin avisats. Normalment l'espai de grup obté vida els vespres ja que els matins solem estar ocupats amb les diferents tasques laborals externes a la UOC.

A l'hora de prendre decisions seguim les següents passes: primer feim propostes aportant diverses idees per dur a terme la activitat en qüestió, seguidament cada membre del grup aporta la seva opinió respecte les propostes dels companys de manea que les idees van prenent forma.

Una vegada hem acordat les pautes a seguir per fer l'activitat ( tractant els diferents punts necessaris ), el mètode que utilitzarem per dur-la a terme, la distribució del treball entre nosaltres, el marc temporal necessari per realitzar cada activitat i els objectius que hem d'assolir, hi ha algú que s'encarrega de sintetitzar la informació que hem anat diguent al llarg dels missatges  en un nou missatge.

Un cop establerts els acords per dur a terme l'activitat, cada membre compartirà amb la resta del grup la seva part del treball el dia que haguem acordat amb els companys ( tant si és un treball de realització individual com si és de realització grupal) .


Esperança Sempere

dijous, 10 de novembre del 2011

Treball en equip

Ja portem uns dies immersos en el projecte virtual, on a títol personal era un nou món a descobrir, però que amb el pas dels dies estic guanyant confiança, tranquil·litat i, de moment, m’està fascinant. En tot això, bona part de culpa la té el bon equip que hem format, on l’entesa i les ganes de treballar en son trets característics.

Des del primer dia, un cop pactada la formació del grup, tots aquells aspectes i valors que es necessita per treballar en grup, sense el contacte directe, han aflorat i, amb el pas de les tasques, es van arrelant. Cal destacar el compromís i constància del treball diari, sense que ningú defugi de la responsabilitat que té en cada feina. Col·laboració i respecte per valorar les opinions de tots els membres, per decidir en funció del bé de l’equip i fomentant la participació del conjunt.

En tot treball en equip és recomanable acordar unes normes de funcionament, i així, com molt bé hem fet, aquestes estan pautades per saber què fer, amb quina disponibilitat i els recursos o eines que utilitzarem. Acords que s’han debatut i pactat en conjunt, respectant totes les propostes.

Tots els començaments són difícils, i també hi ha coses a millorar. Entre elles, cal dir, que costa arrencar a l’hora de fer una tasca, però crec que és normal quan t’estàs introduint al món del projecte virtual,i a mesura que anem avançant segur que anirà a millor.

Pel bon funcionament en el futur del “Grup dels Mestres” és imprescindible seguir la línia que hem traçat fins aleshores, potenciant les virtuts i procurant reforçar allà on no hem estat del tot encertats.

Salut equip!

divendres, 4 de novembre del 2011

Objectius i criteris de cerca

En aquesta nova entrada hi trobareu els objectius i criteris per concretar i encarar la nostra cerca en relació amb el tema del nostre projecte.  Aquests s’han elaborat en grup, on s’han concretat diferents criteris de selecció i validació per aplanar el camí de la pregunta que ens fem tots: “Per on comencem a buscar?”. Tots els acords pensats per orientar-nos en la nostra feina, sense deixar de ser exigents en allò que cerquem, per intentar trobar aquelles fonts de qualitat.

Per altra banda, el ser un grup format per membres de diferents regions dels Països Catalans (Catalunya, Illes, València), farà que el nostre camp de cerca s’ampliï allà on cada un hi tingui més familiaritat.

Fins la propera!